Justitie: ook Wereldbank en IMF slachtoffer van BCCI

NEW YORK, 31 JULI. Behalve talloze particulieren en ondernemers zijn ook de Wereldbank, het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en hoge functionarissen van verschillende centrale banken het slachtoffer geworden van de praktijken van de Bank of Credit and Commerce International (BCCI). Dat heeft de officier van justitie van de rechtbank in Manhatten gisteren beweerd in zijn aanklacht tegen oprichter Agha Hasan Abeda van BCCI en Swaleh Nagvi, een topfunctionaris van de inmiddels opgedoekte bank.

BCCI-medewerkers zouden onder meer functionarissen van de centrale banken van Pakistan, Nigeria, Marokko, Senegal, Tunesië, Ivoorkust, Congo, Zambia, Argentinië en Peru smeergeld hebben betaald om te zwijgen over de illegale praktijken van de bank.

Ook het IMF, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank zouden zijn misleid. De BCCI zou verscheidene landen hebben geholpen fiscale belemmeringen weg te nemen, waardoor zij eigenlijk niet in aanmerking kwamen voor kredieten van de Wereldbank en het IMF.

Zo zou de BCCI in 1979 bijvoorbeeld Pakistan hebben geholpen met een lening van 1 miljard dollar die nodig was om in aanmerking te komen voor nieuwe kredieten van de Wereldbank. Dat het hier om een lening ging, werd door de centrale bank van Pakistan en de BCCI bewust verzwegen. (Reuter)