Justitie legt beslag op panden verdachten in grote XTC-zaak

ROTTERDAM, 31 JULI. In Amsterdam, Hoogvliet, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam, Utrecht en Vlaardingen is vorige week beslag gelegd op huizen die volgens Justitie eigendom zijn van leden van de begin dit jaar opgerolde "XTC-bende', aldus enige advocaten die leden van de organisatie verdedigen. Justitie zou hierdoor een begin willen maken met het "kaalplukken' van de groep. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens een rapport van de Criminele Informatiedienst bedroeg het wederrechtelijk verkregen voordeel van de in XTC-pillen handelende organisatie circa driehonderd miljoen gulden. Begin dit jaar werden op 31 adressen verspreid over elf gemeenten in de Randstad, invallen gedaan. Daarbij werd beslag gelegd op grote hoeveelheden XTC en amfetamine. Bij de actie zijn dertien mensen aangehouden; volgens de politie gaat het om een criminele groep van 25 mensen.

De inbeslaggenomen panden staan volgens de Utrechtse advocaat mr P.G.I.M. Bovens niet op naam van één van de verdachten. De raadsman die de verdediging voert van de voortvluchtige Belgische bedrijfsarts Dannie L., stelt dat over dit soort acties van justitie nog geen enkele jurisprudentie bestaat, en wijst op de onduidelijkheid die zal ontstaan als de panden in bezit worden van een BV waar geld door derden is ingebracht.

De inbeslagnames hebben onder meer betrekking op panden waarin geïnvesteerd is door America Harbour Warehousing BV en FABA Trading BV. Dat zijn onder andere cacaoloodsen aan de Oceanenweg in Amsterdam. Voor een deel zouden deze panden gefinancierd zijn door leden van de XTC-bende. Dat zegt, volgens Bovens, nog niets over de goede trouw van de vennootschap.

Volgens Justitie werden de drugs in Nederlandse laboratoria geproduceerd en vervolgens geëxporteerd naar Groot-Brittannië. De drugs zouden daarbij zijn verstopt in vrachtwagens met meubels, die met de boot naar Engeland werden vervoerd. Van de hoofdverdachten is alleen de 38-jarige R. v. E. uit Amsterdam nog gedetineerd. Dannie L. mocht na een borgsom van honderduizend gulden betaald te hebben de begrafenis van zijn grootmoeder in België bijwonen. Hij keerde niet terug naar het Huis van Bewaring. De 45-jarige T. v. D. uit Rotterdam, die door de politie als medeleider beschouwd wordt, is door mensen die zich als agenten voordeden uit de gevangenis gehaald. Het oprollen van de bende wordt door de politie beschouwd als het eerste grote succes van het interregionale rechercheteam Noord-Holland/Utrecht.