Joegoslavische premier kondigt erkennig aan van republiek Kroatië

LJUBLJANA, 31 JULI. Joegoslavië (Servië en Montenegro) zal op korte termijn overgaan tot erkenning van Kroatië. Dit heeft gisteren de Joegoslavische premier Milan Panic gezegd.

Kroatië en Slovenië scheidden zich op 25 juni vorig jaar af van Joegoslavië, enige maanden later gevolgd door Macedonië en in maart door Bosnië. De onafhankelijkheidsverklaringen waren aanleiding voor de bloedige burgeroorlog.

“De details betreffende de erkenning van Kroatië zijn al uitgewerkt”, zo zei Panic gisteren. De Joegoslavische premier zei niets over een eventuele erkenning van de overige voormalige Joegoslavische republieken. Met de Kroatische president Franjo Tudjman had hij ook overeenstemming bereikt over de heropening van de autoweg Zagreb-Belgrado. Deze autoweg werd een jaar geleden wegens de gevechten gesloten. Panic zei verder met de Kroatische regering overeenstemming te hebben bereikt over de uitwisseling van vluchtelingen. De Kroatische vice-premier, Mate Granic, ontkende dit laatste overigens direct.

Gisteren is een konvooi met hulpgoederen over land aangekomen in de Bosnische hoofdstad, Sarajevo. 25 vrachtwagens brachten 200 ton levensmiddelen en hulpgoederen naar de stad. Een tweede konvooi met 170 ton arriveerde in de ten noorden van Sarajevo gelegen stad Doboj. De afgelopen maand is via de lucht al 533 ton levensmiddelen en hulpgoederen naar Sarajevo overgebracht. Voor de tweede achter een volgende nacht werd Sarajevo vannacht bijna onafgebroken vanaf de omliggende heuvels door Servische artillerie beschoten. In de nacht van woensdag op donderdag werd daarbij ook het hoofdkwartier van de VN-vredesmacht door granaten getroffen.

In Servië is een bitter conflict uitgebroken over het lot van de uitgeverij die onder andere het belangrijke dagblad Politika uitgeeft. Het parlement keurde vannacht een wetsontwerp goed waarin de uitgeverij onder staatscontrole werd geplaatst. De vierduizend werknemers zijn daarop in staking gegaan.

    • Theo Engelen