"Honecker niet uit vrije wil vertrokken'

BERLIJN, 31 JULI. De vroegere Oostduitse leider Erich Honecker, die dinsdag bij zijn terugkeer in Berlijn werd gearresteerd, heeft niet vrijwillig de Chileense ambassade in Moskou verlaten. Dit heeft een advocaat van Honecker, Friedrich Wolff, gisteren verklaard.

Wolff, die gisteren zijn cliënt in de Moabit-gevangenis in Berlijn opzocht, weersprak hiermee de versie van Duitse, Chileense en Russische functionarissen dat Honecker uit vrije wil zijn ruim zeven maanden durende verblijf in het ambassadegebouw had beëindigd.

Volgens Wolff had Honecker dinsdag te horen gekregen dat de Chileense autoriteiten hem niet langer onderdak in de ambassade wilden verlenen. Het voormalige staatshoofd van de DDR wenste het gebouw echter niet te verlaten. Daarop kwamen er plotseling Russische functionarissen binnen die Honecker eenvoudig meedeelden dat hij zijn spullen bij elkaar moest pakken en diende te vertrekken. Slechts na protesten van Honecker werd hij in de gelegenheid gesteld zich nog even te verkleden. Wolff omschreef het optreden van de Russische functionarissen in de Chileense ambassade als een inbreuk op het internationale recht.

De 79-jarige voormalige Oostduitse leider kreeg gisteren tijdens een verhoor in de gevangenis te horen waarvan hij wordt beschuldigd. De Duitse justitie verdenkt Honecker ervan mede-verantwoordelijk te zijn geweest voor de dood van 49 Oostduitsers die poogden via de zwaar bewaakte grens naar West-Duitsland te ontkomen. Daarnaast wordt hij van corruptie beschuldigd in verband met de luxueuze voorzieningen in het onderkomen voor de partij-elite in Wandlitz. Volgens Wolff was Honecker aanvankelijk beheerst tijdens het verhoor maar maakte hij bij het aanhoren van de beschuldigingen een verbitterde indruk.

De rechter die met de zaak van Honecker is belast, Hansgeorg Braütigam, verklaarde dat het nog geruime tijd zal duren voor het proces van de voormalige leider kan beginnen. “Op zijn vroegst, op zijn allervroegst eind oktober”, zei hij gisteren. Hij zei dat Honecker nog eens aan een uitgebreid onderzoek zou worden onderworpen om vast te stellen of hij sterk genoeg is om het proces bij te wonen. Honecker wordt op 25 augustus 80 jaar. Een eerder medisch onderzoek, onmiddellijk na zijn terugkeer naar Berlijn, wees uit dat hij zonder risico's in de gevangenis kon verblijven.

Honeckers vrouw Margot, tegen wie geen arrestatiebevel loopt, bleef tot gisteren in de Chileense ambassade om zich voor te bereiden op haar reis naar Chili, waar haar dochter woont. (Reuter, AP)