Hezbollah geeft grote basis op

BAALBEK, 31 JULI. De pro-Iraanse Libanese groepering Hezbollah (partij van God) heeft gisteren zijn grootste basis aan het reguliere Libanese leger overgedragen. Zo'n 250 Libanese militairen bezetten op vreedzame wijze het Sjeik Abdallah-complex van Hezbollah bij de oude stad Baalbek, zo'n 70 kilometer ten oosten van de hoofdstad Beiroet.

Op dit terrein, dat voor de Libanese burgeroorlog al toebehoorde aan het Libanese leger, hebben naar verluidt ook verscheidene Westerse gijzelaars gevangen gezeten. Naar verwachting zal Hezbollah overigens vanuit een lokatie in de buurt zijn operaties doorzetten. De overdracht maakt deel uit van de pogingen van de Libanese regering om de orde in het land te herstellen en haar vroegere bezittingen weer in beslag te nemen.

Twee gebouwen van de Druzen van Walid Jumblatt werden deze week eveneens geconfisqueerd, dit zeer tot ongenoegen van de Druzen-leider die tegenwoordig minister is in het kabinet. Uit protest kondigde hij aan dat hij het kabinetsberaad voorlopig zou boycotten. Een andere Druzen-leider, minister van gezondheid Marwan Hamadi, zei zelfs dat hij zou aftreden in verband met de acties van het Libanese leger. Jumblatt riep zijn volgelingen op door zitstakingen te protesteren tegen de stappen van de regering. (Reuter)