Het boek is een boot

Scheepsbouw, 'n bouwplaat in het groot. Deel 1 van de serie "Watertanden op zeebenen'. Uitg: Stichting Algemene Maritieme Voorlichting. Tekst: Wim Hofman, Jet Manrho, Felix Eijgenraam, Tom Rooduijn. Foto's Jannes Linders. Prijs 19,90.

Misschien hou je van boten. Bij voorbeeld omdat je aan het strand een keer een groot zeeschip uit de mist hebt zien komen en weer verdwijnen. Of omdat je in de zeilboot van je vriend een uur lang buitenboord hebt moeten hangen om hem recht te houden, terwijl je kletsnat werd en toch scheen de zon. Of omdat je De scheepsjongens van Bontekoe hebt gelezen, of omdat je een keer van de kade in een blauw vissersbootje hebt gekeken, waar manden met roggen en haaien aan dek staan.

Als je al een beetje veel van boten houdt, zul je plezier beleven aan het boek Scheepsbouw, 'n bouwplaat in het groot. Daarin wordt om te beginnen verteld hoe schepen gemaakt worden op een scheepswerf. Dat moest ook wel, want het boek is uitgegeven door alle Nederlandse scheepswerven samen.

Toch is dat een beetje jammer, want het is wel heel duidelijk dat deze scheepsbouwers niet wilden dat er ook maar iets van hun vak onbekend zou blijven, zodat ze nu elke kleinigheid uitleggen. Sla al die ingewikkelde zinnen en woorden waarvan er wel erg veel in staan gerust over en kijk naar de prachtige foto's van Jannes Linders, die de beste Schepenfotograaf van Nederland is. Zijn foto's vertellen eigenlijk hetzelfde verhaal.

Het tweede deel van het boek is het leukste: daarin staat bij voorbeeld het verhaal over de Dromer, die schepen droomt maar ze kwijtraakt aan de Dief. Als de Dief later in het water valt ziet de arme Dromer zijn schepen weer terug. Hij redt de Dief, maar zelf is hij ook gered, want hij heeft zijn schepen teruggevonden.

Of het verhaal van de timmerman die zeebenen kreeg, of het verhaal van de twee halve onderzeebootjes, die er samen één worden, of het verhaal van de Lange Man die een brief krijgt die naar teer ruikt. In al die verhalen speelt een boot de hoofdrol.

En ten slotte is dit boekje zelf een boot, tenminste, als je je best doet. De kaft is gemaakt van heel dun piepschuim dat aan twee kanten een laagje karton heeft. Uit die kaft kun je voorgesneden stukken drukken waaruit je een boot kunt maken: een kiel met een boeg en een kont en spanten en ribben. Een echte boot is het niet - niet zoals de plastic en houten bouwpakketten uit de speelgoedwinkel - maar het is een begin; de rest moet je er zelf bij bedenken. Maar hij drijft wel.

    • Hans Steketee