Engelse vlag die wappert in rafels

LONDEN, 31 JULI. Shame, die mengeling van “schande” en “schaamte” ligt vanmorgen als een grauwsluier over de natie. Van de voorpagina van de Daily Star wappert een Engelse vlag in rafels. Het nieuws dat drie Britse sportlieden van de Olympische Spelen in Barcelona zijn teruggestuurd, nadat ze betrapt waren op het gebruik van doping, is uitgerekend bij het volk dat het begrip “fair play” heeft uitgevonden, zeer hard aangekomen.

Het feit dat de Britse afvaardiging naar Barcelona zijn welgemeende verontschuldigingen aan de gastheren heeft uitgesproken voor de veroorzaakte verlegenheid, is niet genoeg. De Financial Times is zo overstuur dat ze op haar voorpagina drie keer haar gebruikelijke ruimte aan het voorval wijdt. De populaire pers reserveert uitneembare secties van vier pagina's of meer voor de neergang van hardloper Jason Livingston en de gewichtheffers Andrew Davies en Andrew Saxton. Alleen het nieuws dat het huwelijk van Rolling Stone Mick Jagger en het fotomodel Jerry Hall op de klippen is gelopen, deelt op de voorpagina's van de tabloids de ruimte met the shame of Baby Ben. Omdat Livingston er nooit een geheim van heeft gemaakt dat Ben Johnson, de Canadese sprinter die wegens dopinggebruik bij de vorige Spelen werd heengezonden, zijn idool is.

Een geëmotioneerde Davies verscheen kort voor de televisiecamera's om te zeggen dat hij niets verkeerds had gedaan en dat hij tegen de beslissing in beroep zou gaan. De overige twee deelnemers zijn ondergedoken met achterlating van soortgelijke verklaringen van onschuld. De burgemeester van Caldicot in Wales zegt dat Davies zijn ereburgerschap van die stad wel kan vergeten en dat hij ook de 500 pond onkostenvergoeding moet terugbetalen. In Croydon, zuid-Londen, was Livingston de held van de Jamaicaanse jeugd. De gemeente en een aantal plaatselijke firma's hadden 9000 pond in zijn training geïnvesteerd.

    • Hieke Jippes