Drie roeiploegen naar de olympische finales

BANYOLES, 31 JULI. Drie Nederlandse roeiploegen plaatsten zich vanmorgen voor de olympische finales. De dubbelvier en de vier zonder stuurman bij de mannen volgen daarmee de dubbeltwee Rienks/Zwolle. Bij de vrouwen bereikte de dubbelvier de finale. Skiffeuze Eijs werd uitgeschakeld.

De dubbelvier, met aan boord Olympisch kampioen Ronald Florijn, ging ongenadig hard van start. De ploeg wilde daarmee een messcherp secondenspel, gebruikelijk in deze snelle roeidiscipline, voorkomen. Na 1200 meter wisten zich drie finalisten van de tegenstanders los te roeien. Italië, Noorwegen en Nederland zijn in een breed en sterk veld allen medaillekandidaat.

De vier zonder stuurman plaatste zich als tweede Nederlandse ploeg voor de grote finale. Schwarz, Van der Zwan, Krijtenburg en Peters blijven vertrouwen op hun sprinttalent. Halfweg bevond de ploeg zich nog in de klauwen van Canada en het GOS, ruim achter de Amerikanen en de Slovenen. De mindere goden werden in de laatste vijfhonderd meter eenvoudig afgeschud, voldoende voor de finaleplaats.

Een ragfijne mist over het bergmeer van Banyoles vertraagde de start vanmorgen met meer dan twee uur. Roeiers en roeisters verwerkten het uitstel zenuwachtig dribbelend of in zichzelf gekeerd op het botenterrein, of in het daarnaast gelegen olympisch roeiersdorp. De spanning rond het roeitoernooi liep gisteravond al op met een loze bommelding in het postkantoor op 300 meter van dat dorp. Het was het vijfde valse bomalarm in Banyoles.

Skiffeuze Irene Eijs (25) zorgde bijna voor sensatie in de vrouwenskif. Sinds het olympisch goud van Jan Wienese in 1968 is alleen Harriët van Ettekoven er nog in geslaagd om de skiffinale te bereiken. Eijs mocht als reserveroeister in de skif starten. De nationaal kampioene bleek in staat de ervaren Franse skiffeuze Corinne le Moal tot op de laatste meters te belagen. Met minder dan een lengte achterstand moest ze genoegen nemen met finale van zondag.

    • Marc van den Eerenbeemt