Dramatische ontknoping op de sprint voor Haringa

BARCELONA, 31 JULI. Ze voelde zich veruit de sterkste. Ingrid Haringa was de beoogde koningin van het olympische sprinttoernooi, maar zag gisteravond na een letterlijk en figuurlijk bloedstollend gevecht de finale aan haar voorbijgaan. Met een opengescheurde broek en shirt stapte de gedoodverfde olympisch kampioene gedesïllusioneerd de wielerbaan van Barcelona af. Goud, waar ze voor gekomen was, bleef buiten bereik. Door de Duitse Annett Neumann.

Een diskwalificatie, een val en een verloren beslissende sprint. Haringa maakte tegen middernacht alles mee wat sport mooi maakt en de sporter zelf radeloos. Dramatischer kon de afloop niet voor de Hoofddorpse. De wereldkampioene sprint voelde zich benadeeld door de jury na het spraakmakendste optreden van het hele baanevenement. De agente toonde op de eerste dag van het toernooi een ongekende demarrage op de laatste 200 meter. Op een manier, die haar en de Nederlandse én Duitse kolonie tot volstrekte opwinding bracht, bleek ze op het beslissende moment niet meer tot het uiterste in staat.

De Duitse Neumann bleek de sterkste na een nederlaag, een diskwalificatie van de Nederlandse favoriet en twee valpartijen. Het vijfde duel, een lange, door Haringa aangetrokken sprint, bracht de beslissing. In Nederlands nadeel. Waar goud werd verwacht, ligt alleen nog brons klaar. Vandaag tegen de Française Ballanger. Woedend stapte Haringa door de catacomben van het wielerstadion. “Het was overduidelijk dat Neumann in de tweede rit als eerste de blauwe band overschreed. Volgens de jury had ik daar geen nadeel van ondervonden. Schandalig dat je op de Olympische Spelen afhankelijk bent van een ondeskundige jury.”

Een half uurtje voor haar ging een tweede olympische droom aan diggelen. Die van het Brabantse lachebekje Leontien van Moorsel. De tot op het bot afgetrainde Boekelse kreeg de rekening gepresenteerd voor haar dubbele gok: de weg en de baan. Ze troefde in de achtervolging nog wel de oude Finse Vikstedt-Nyman af, maar zag zichzelf terug op de zeven de plaats in de rangschikking. Haar latere tegenstandster Rossner was drie seconden sneller geweest. In het rechtstreekse duel deed ze het nog eens dunnetjes over. Van Moorsel kon een overlapping door de Duitse net voorkomen. Met acht seconden achterstand ging ze gedesïllusioneerd over de streep.