De Klerk stemt in met komst VN-waarnemers

JOHANNESBURG, 31 JULI. De Zuidafrikaanse regering stemt in met de komst van VN-waarnemers tijdens de grote protestacties tegen haar beleid, volgende week. Dat heeft president De Klerk gisteren gezegd.

Hij tekende daarbij wel aan dat het nut van de internationale waarnemers “beperkt” is en dat alleen de Zuidafrikanen zelf de impasse in het overleg over de democratisering van Zuid-Afrika kunnen doorbreken.

Maandag beginnen in heel Zuid-Afrika op initiatief van het ANC massale protestacties tegen het beleid van de regering, zowel inzake de vastgelopen besprekingen in de Codesa (Conventie voor een Democratisch Zuid-Afrika) als inzake de vermeende betrokkenheid van de politie en het leger bij het geweld in de zwarte woonoorden. De VN-waarnemers zouden toezicht moeten houden op het verloop van de protestacties.

“De opbouwende benadering van de internationale gemeenschap kan tot op zekere hoogte helpen”, zo zei gisteren president De Klerk in een vraaggesprek met de Zuidafrikaanse televisie. “Maar uiteindelijk moeten de Zuidafrikanen hun problemen zelf oplossen. Er kan geen oplossing van buitenaf komen. Ik geloof ook niet dat we (in het onderhandelingsproces) werkelijk hulp van buitenaf nodig hebben. Er bestaat voor de leiders van dit land geen andere optie dan de onderhandelingen te hervatten.”

Het ANC heeft zich uit Codesa teruggetrokken na het bloedbad in het zwarte woonoord Boipatong, waarbij vorige maand 43 doden vielen. Volgens het ANC hebben de Zuidafrikaanse veiligheidsdiensten de hand in het geweld. Bovendien zou De Klerk niet van plan zijn tot een werkelijke democratisering van Zuid-Afrika over te gaan. Om daartegen te protesteren begint maandag een algemene staking van twee dagen, als onderdeel van een week van massa-acties.

De VN zullen tien tot twaalf waarnemers naar Zuid-Afrika sturen; ze vertrekken vandaag en blijven rond twee weken in Zuid-Afrika. (Reuter, AP)