Damrak mat door koerserosie Philips

AMSTERDAM, 31 JULI. Koersdalingen van Philips en dochter Polygram drukte vanmorgen de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Bij de overige fondsen beperkte de activiteit zich grotendeels tot winstnemingen.

AMSTERDAM De koersdaling van Philips startte gisteravond in New York, na het bericht dat het elektronicaconcern de introduktie van het nieuwe muzieksysteem DCC - muziekbandjes met de geluidskwaliteit van een cd - zal uitstellen. “Wij Nederlanders zijn nog een beetje chauvinistisch, maar de Amerikanen verkopen massaal Philips”, luidde het commentaar van een handelaar.

De EOE-index, die gisteren sloot op 290,02 punten, was omstreeks het middaguur 1,5 punt lager.

Fokker moest eveneens terug na het bericht dat de produktie van de Fokker 50 wordt teruggedraaid. Dit werd gezien als een bevestiging van de slechte marktomstandigheden.

DSM, dat ex-dividend ging, noteerde iets lager. Desondanks noteert DSM nog steeds hoger dan het slot van afgelopen vrijdag (99,40 gulden).

NEW YORK Na twee dagen van euforie slaagde Wall Street er gisteren niet in een nieuw record te vestigen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde deed daartoe wel een poging, maar strandde op 3391,90, een winst van 12,71 punten. Het huidige record van 3413,21 dateert van 1 juni.

FRANKFURT De beurs ondervond ook vandaag aanbod van aandelen Allianz, waarvan analisten de prognoses naar beneden bijstellen. Ook Deutsche Bank lag vanochtend onder koersdruk. Het Dax-30 gemiddelde stond na een uur handel op 11,5 punten verlies bij 1.612,50.

LONDEN Teleurstellende winstcijfers van Lloyds Bank drukten vanmorgen de marktstemming na een prijshoudende opening. Halverwege de morgen vertoonde de FTSE-100 index een lichte daling van ruim 3 punten en kwam uit op 2.408,5.

TOKIO Het Nikkei-225-gemiddelde sloot op 15.910,28 punten, 354,68 punten hoger dan gisteren. Het lijkt erop dat het vertrouwen op de beursvloer enigszins is teruggekeerd nu na de stijging van donderdag de belangrijke geachte 15.000-grens vrijwel uit het zicht is verdwenen.