Bols grijpt naast watermerken Italië

ROME, 31 JULI. De Romeinse ondernemer Giuseppe Ciarrapico heeft vier merken mineraalwater verkocht aan de groep van Raul Gardini, die hiermee de grootste mineraalwaterproducent van Italië wordt. De verkoop vormt een tegenslag voor de expansieplannen van jenever- en likeurfabrikant Lucas Bols.

Bols was al een paar maanden in gesprek met Ciarrapico, die diep in de schulden zit, over de overname van een aantal van zijn mineraalwatermerken. Volgens berichten in de Italiaanse pers vanmorgen heeft Gardini 30 miljard lire (45 miljoen gulden) meer geboden, op een transactie met een geschatte waarde van 150 miljard lire (225 miljoen gulden). Ciarrapico noch Gardini wilden financiële details geven over het akkoord.

Ciarrapico heeft zijn merken Terme di Recoaro, Idropejo, Ciappazzi en Fonti di Tigullio verkocht aan de holding Garma van Gardini. Deze vier merken hadden vorig jaar een omzet van 260 miljard lire. De verkoopprijs zou aanzienlijk lager liggen wegens de enorme schulden van Ciarrapico, die voor een deel door Gardini zouden zijn overgenomen.

Tekenend voor de rol van de schulden in de onderhandelingen is dat het akkoord tussen Gardini en Ciarrapico gisteren is ondertekend in het hoofdkantoor van de Banco di Roma, een van de belangrijkste schuldeisers van Ciarrapico. De bank, die onder de politieke invloedssfeer van ex-premier Giulio Andreotti valt, heeft Andreotti's vriend Ciarrapico in de jaren tachtig royaal steun gegeven.

Het akkoord met Ciarrapico betekent een groot persoonlijk succes voor Raul Gardini, die er in korte tijd in is geslaagd een nieuw imperium op te bouwen nadat hij vorig jaar door de familie Ferruzzi opzij is gezet als president van de gelijknamige agro-chemische groep. Gardini, die een paar weken geleden het mineraalwatermerk Levissima heeft gekocht, heeft nu 24 procent van de Italiaanse markt in handen, een van de belangrijkste mineraalwatermarkten ter wereld. Verwacht wordt dat Gardini nieuwe overnames voorbereidt op de markt voor levensmiddelen in Italië.

Ciarrapico's groep Italfin 80 blijft de distributie van het belangrijke mineraalwatermerk Fiuggi verzorgen, maar volgens een kort communiqué zal samen met Gardini een plan worden gevormd om deze verder te verbeteren.

    • Marc Leijendekker