Wall Street met zomerrally op weg naar nieuw record

AMSTERDAM, 30 JULI. Wall Street is op weg naar een nieuw koersrecord aller tijden, gestimuleerd door lagere rentes en enkele goede bedrijfsresultaten. Maar in New York wordt getwijfeld aan de duurzaamheid van de koersstijging. Een herstel van de Amerikaanse economie kondigt zich immers nog niet aan.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde schoot gisteravond 45,12 punten omhoog op 3.379,19 bij forse omzetten. De Dow nadert het hoogterecord aller tijden van 3.413,21 punten, dat op 1 juni dit jaar werd geboekt. De bredere graadmeter, Standard & Poor 500, boekte met een winst van 4,70 punten op 422,22 al wèl een nieuw hoogterecord.

De positieve invloed van een hoger Wall Street werd vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs getemperd door de lagere kwartaalcijfers van het chemieconcern DSM en de uitspraak van Bundesbank-president Schlesinger dat een Duitse renteverlaging binnen “afzienbare termijn” is uitgesloten. De EOE-index, die gisteren sloot op 291,24, was omstreeks het middaguur circa een halve punt hoger.

De stijging op Wall Street heeft weinig te maken met een herstel van de Amerikaanse economie. Volgens beursvorsers is de grote stijging van Wall Street de afgelopen twee dagen - in totaal 96,99 punten - een direct gevolg van de daling van de lange rente in de VS. Afgelopen dinsdag bleek uit een rapport dat de het consumentenvertrouwen in de VS tot een dieptepunt is gedaald. De obligatiekoersen stegen vervolgens doordat de inflatie in de VS voorlopig niet zal stijgen. Gezien het tanende consumentenvertrouwen is een herstel van de Amerikaanse economie immers ver weg.

Stijgende obligatiekoersen betekent een lager effectief rendement voor deze leningen, waardoor beleggingen in aandelen aantrekkelijker worden. Een extra stimulans waren gisteren enkele beter dan verwachte resultaten van grote Amerikaanse ondernemingen, waaronder Eastman Kodak, Du Pont en autoconcern Ford.

De beurs van Tokio herstelde zich vanmorgen licht na de forse koersverliezen eerder deze week. Het Nikkei-225 koersgemiddelde steeg 459,65 punten op 15.555,50 punten. Het grootste deel van aankopen was een technische reactie op de forse koersdalingen van de afgelopen dagen.