VVD: onwil bij ministeries over opvang Bosniërs

DEN HAAG, 30 JULI. De VVD-Kamerleden J.D. Blaauw en K.J. Wiebenga hebben de regering vragen gesteld over de opvang van vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië. Ze vinden dat er onwil is bij de ministeries om particuliere opvang mogelijk te maken.

Volgens Blaauw kunnen de vluchtelingen niet meer alleen in de regio worden opgevangen. “De druk op Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Hongarije is te groot”, aldus het Kamerlid. Hij vindt het goed dat er centrale opvang in kazernes is, maar vraagt zich af waarom er geen ruimte wordt gegeven aan de particuliere sector. “De mensen bellen, maar niemand kan de mogelijkheden in kaart brengen”.

Het CDA en de PvdA vinden ook dat Nederland bereid moet zijn vluchtelingen op te nemen. “We kunnen niet weglopen voor de verantwoordelijkheid. Als deze mensen in nood zijn, moeten we ze opvangen”, aldus B. Middel (PvdA). Hij betreurt het dat er in Genève geen concrete afspraken zijn gemaakt. Het CDA vindt dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen maar dat alle EG-landen een “evenredige bijdrage” moeten leveren.

“Ronduit beschamend” noemt de vice-voorzitter van VluchtelingenWerk, J. Hoeksma, de opstelling van de EG met betrekking tot het vluchtelingenprobleem. Volgens hem wordt met de opvatting dat de vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen het Vluchtelingenverdrag terzijde geschoven. “De houding van de EG verraadt grote angst voor de komst van vluchtelingen die voor de poort van Europa kloppen maar Europa houdt die poort dicht”, zo zei hij.

Bij de stichting Mensen in Nood komen ladingen kleren binnen voor de vluchtelingen. De stichting wil de komende maanden per regio ophaalacties organiseren om te vermijden dat de driehonderd steunpunten niet alleen deze week overbelast raken. “Het vluchtelingenprobleem houdt echt niet in augustus op, in oktober hebben we ook kleren nodig. Maar het is wel ontroerend om te zien hoe mensen zich er emotioneel bij betrokken voelen”, aldus de woordvoerder van de stichting, I. de Haas.