Vluchtelinge Sheila niet gerust op vertrek uit Bosnië

LJUBLJANA, 30 JULI. Sheila Akagic is er niet gerust op. Waarom komt minister Van den Broek uitgerekend vandaag praten met de Sloveense regering? Ze houdt er één dag voor haar vertrek naar Nederland alvast rekening mee dat de politici alsnog zullen besluiten haar en ruim 300 lotgenoten niet te laten gaan.

Haar moeder slaat een arm om haar heen: “We hebben vrienden in Nederland, geloof me, wij vertrekken morgen”. De andere volwassenen in het vluchtelingenkamp van Skovja Loka durven haar optimisme niet te bevestigen.

Sheila Akagic is vijftien jaar en woonde in de stad Tuzla, vijftig kilometer boven Sarajevo. Het merendeel van de driehonderd inwoners daar is moslim. Tuzla ligt in een strategisch belangrijke streek (in het bijzonder voor de Serviërs) en wordt al maandenlang beschoten, zowel door Serviërs als door Kroaten. Twee weken geleden, tijdens een korte gevechtspauze, besloot de familie Akagic dat het genoeg was: Sheila vertrok met haar vader, moeder en broertje naar Zagreb. Met honderden andere moslims. En in Zagreb hoorden ze van de mogelijkheid om een tijd in Nederland te wonen.

De gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde, toen de zes bussen met 330 Bosnische vluchtelingen werden tegengehouden aan de Sloveense grens, hebben Sheila wantrouwiger en vooral heel zenuwachtig gemaakt. Wie kan ze geloven, waar zal ze uiteindelijk terechtkomen? Ze hoeft toch niet in Skovja Loka te blijven wonen? In Zagreb zeiden ze tegen haar dat ze in een bungalow in een soort vakantiepark zou gaan wonen. En vandaag vertelt een ander weer dat ze eerst naar een kazerne worden gebracht. De vertwijfeling staat in haar ogen te lezen. “Ik hoop dat minister Van den Broek tijd heeft om ons te bezoeken. Dan kan ik van hem zelf horen dat we echt gaan”, zegt Sheila.

De wijze waarop de autoriteiten dezer dagen de formaliteiten voor de tocht naar Nederland afhandelen geeft de vluchtelingen voorlopig nog reden voor onzekerheid en ongerustheid. De lijsten die via het bureau van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen in Ljubljana naar de Nederlandse ambassade in Wenen moeten worden gestuurd waren vanmorgen nog steeds niet klaar. Een speciale afdeling van het ministerie van defensie is hiermee belast. De enige verklaring die men daar voor de trage afwikkeling wist te geven was: “De lijsten waren niet netjes genoeg, we moesten ze allemaal overtikken”.

Pag 3: Minister bezoekt geen vluchtelingen

De Sloveense autoriteiten hebben in het officiële programma voor het bezoek van minister Van den Broek geen tijd ingeruimd voor een bezoek aan de vluchtelingenkampen. “Als het toch gebeurt, dan is het op initiatief van Van den Broek zelf”, zegt een woordvoerder van binnenlandse zaken. Minister Van den Broek zal spreken met president Milan Kucan, premier Janez Drnovsek en zijn collega van buitenlandse zaken, Dimitrij Rupel. Daarbij komen aan de orde, aldus een woordvoerder van buitenlandse zaken, de situatie in de republieken van het voormalige Joegoslavië, de bilaterale samenwerking, ontwikkelingen op de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) en binnen de Westeuropese Unie (WEU). Daarna geniet de minister van een vrij weekeinde in het geliefde buiten van wijlen maarschalk Tito, de villa Epos in Bled. Tegen die tijd zou Sheila Akagic in Nederland kunnen zijn.

    • Harm van den Berg