Omvangrijke herstructurering ICI na winstdaling

Het gaat de chemische industrie niet voor de wind. Nadat vandaag DSM een dertig procent daling van de halfjaarwinst meldde, maakte het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI) ook flink lagere halfjaarcijfers bekend.

De winst voor belastingen daalde in de eerste helft van 1992 tot 420 miljoen pond sterling (1,35 miljard gulden). In dezelfde periode van 1991 bedroeg de winst 507 miljoen pond (1,63 miljard gulden). De omzet in de eerste helft van dit jaar bedroeg 6,37 miljard pond (20,4 miljard gulden). In het eerste halfjaar van 1991 zette het concern 6,15 miljard pond (19,74 miljard gulden) om.

Tegelijkertijd maakte ICI bekend te studeren op plannen voor de splitsing van het concern in twee beurgenoteerde ondernemingen die de naam ICI en ICI Bioscience zullen krijgen. In eerstgenoemde wordt de produktie van verven en lakken, industriële chemicaliën en springstoffen ondergebracht. De andere onderneming krijgt de farmaceutica, de agrochemicaliën en de speciale chemicaliën onder zich.