Nw-Zeeland leider in de olympische military

Het team van Nieuw-Zeeland gaat bij de military aan de leiding na de uithoudingsproef van gisteren. Vóór Groot-Brittannië, dat dinsdag na de dressuur nog aan kop stond, en vóór Australië. Het Nederlandse viertal is 14e van de 18 teams.

Het individueel klassement wordt aangevoerd door de Australiër Mathew Ryan met zijn paard Kibah Tic Toc. Martin Lips is met Olympic Writzma de eerste Nederlander met een 24e plaats. Fiona van Tuyll met Olympic Bronze volgt als 46e. Nederlands meest geroutineerde militaryruiter Eddy Stibbe bezet met Olympic Bahlua de 66e plaats. Angelo Rohof komt niet meer in het tussenklassement voor omdat ze de cross-country niet heeft afgemaakt.

De military is een samengestelde wedstrijd die bestaat uit drie hoofdonderdelen: dressuur, uithoudingsproef en springen. De uithoudingsproef die gisteren werd afgewerkt, bestaat ook weer uit onderdelen: een eerste wegparkoers, een steeple-chase, een tweede wegparkoers en de cross-country. De ruiters hadden tevoren geklaagd dat de uithoudingsproef veel te zwaar was in de Spaanse hitte. Daarom had de organisatie de eerste drie onderdelen teruggebracht, zowel in lengte als aantal obstakels.

Vandaag staat de afsluitende springwedstrijd op het programma.