Nieuwe topman voor autoproducent Toyota

TOKIO, 30 JULI. Toyota, de belangrijkste autoproducent van Japan, krijgt een nieuwe topman. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat Tatsuro Toyoda zijn oudere broer Shoichiro zal opvolgen als leider van het concern.

De wisseling betekent dat de leiding van het concern in handen van de familie Toyoda blijft. Waarnemers zien in de wisseling echter een trend naar een meer internationale houding van het bedrijf, dat zich vorig jaar met dalende winst geconfronteerd zag.

Tatsuro Toyoda (63) is thans vice-president van het autoconcern. Hij is de eerste Toyota-president die in de Verenigde Staten een dochteronderneming heeft gerund, namelijk New United Motor Manufacturing Inc., een joint venture van Toyota en General Motors. Dat bedrijf produceert jaarlijks 200.000 auto's.

Shoichiro Toyoda, die tien jaar lang president was van het bedrijf en nu voorzitter van de raad van bestuur wordt, zei gisteren dat zijn bedrijf zal trachten om zijn agressieve marketing-strategie (gericht om het veroveren van 10 procent aandeel van de wereldmarkt) te temperen en meer samen te werken met andere autofabrikanten.