Nerveuze Rienks met Zwolle naar roeifinale

Niet bekend

In de halve eindstrijd duurde het duizend meter voor Rienks tevreden kon knikken. “Dat is goed zo”, dacht de slagman over zijn tweede plaats in het veld van zes boten. Drie boten moesten afvallen voor de grote finale. De tweede baanhelft werd beheerst door de Oostenrijkers Zerbst en Jonke. Zij gelden met de Australiërs Antonie en Hawkins als belangrijste tegenstanders van Nederland. Een koortsaanval velde eerder de Duitse roeier Uhrig. “Een medaillekandidaat minder”, oordeelde Zwolle.

Rienks en Zwolle voeren ingehouden naar een tweede plaats, in de tweede tijd overall, voor de Polen Krzepinski en Marszalek. In de finale zijn de twee middelste banen gereserveerd voor de winnaars van de halve finales. De Nederlanders varen daar zaterdag direct naast.

De Nederlanders Kai Compagner en George van Iwaarden wisten vanmorgen niet tot de grote finale door te dringen. De jonge, zeer ambitieuze ploeg roeien op het meer van Banyoles hun eerste grote toernooi. Ondanks een gunstige loting, alle medaillewinnaars van de WK van vorig jaar zaten in de andere halve finale, slaagden de Nederlanders er niet in zich in een finalepositie te manoeuvreren. Compagner was vlak na de race nog verbouwereerd over het verlies. “Het ging slecht. Technisch. Het liep niet goed genoeg. Daar kun je dan niet overheen komen.”

Ook de vrouwen dubbeltwee, De Jong/De Groot, verdween naar de kleine finale, de eindstrijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf. Vijfhonderd meter na de start keek de ploeg al tegen een achterstand van bijna zes seconden op nummer drie aan. Vorig jaar werden De Jong en de Groot nog vierde op de WK in de dubbelvier. In de halve finale van vanmorgen wisten zij alleen Mexico voor te blijven.

    • Marc van den Eerenbeemt