Nationale Reserve gehalveerd

DEN HAAG, 30 JULI. Omdat de internationale dreiging sterk is verminderd wordt het Korps Nationale Reserve tot bijna de helft van de 5.500 functies uitgedund. De huidige reservisten die in het vernieuwde korps nog een functie willen hebben, zullen daarnaar moeten solliciteren. Dat heeft Nationaal Territoriaal Commando, een Landmacht-onderdeel vandaag bekend gemaakt.

De Nationale Reserve bestaat uit vrijwilligers voor bewakingsdoeleinden. Daartoe wordt er per jaar circa veertig uur, vooral in de weekeinden geoefend. Minister Ter Beek van defensie had vorig jaar al tot de inkrimping besloten, maar nu is zijn besluit concreet uitgewerkt.

Op dit moment heeft het Korps nog 143 peletons van elk ongeveer dertig mannen en vrouwen. De peletons zijn verdeeld over negen militaire commando's die een provincie of regio beslaan. In de nieuwe opzet gaat het aantal peletons terug naar 89 die worden samengevoegd in 19 compagnieën van vier of zes peletons. De nieuwe compagnieën worden eveneens per provincie of regio verspreid, waardoor de vrijwilligers op eigen terrein kunnen blijven optreden.

De nieuwe samenstelling brengt met zich mee dat de huidige vrijwilligers niet zonder meer een plaats kunnen krijgen in de nieuwe organisatie. Om te voorkomen dat mensen gedwongen zouden moeten worden buiten hun directe omgeving een functie te aanvaarden is besloten iedereen opnieuw te laten solliciteren.