Na 7 maanden in ambassade; Honecker bij terugkeer gearresteerd

MOSKOU/BERLIJN, 30 JULI. De vroegere Oostduitse leider Erich Honecker is gisteren na een verblijf van ruim zeven maanden in de Chileense ambassade in Moskou overgebracht naar Berlijn, waar hij onmiddellijk is gearresteerd.

De 79-jarige Honecker zou vandaag worden voorgeleid voor de rechter en formeel in staat van beschuldiging worden gesteld wegens moord op 49 Oostduitse vluchtelingen en medeplichtigheid aan de dood van nog eens 25 anderen. Later dit jaar zal naar verwachting zijn proces beginnen.

Toen de vroegere DDR-leider gisteren de Chileense ambassade verliet maakte hij een krachtige en zelfverzekerde indruk. Zoals onder communisten gebruikelijk was maakte hij het gebaar met de gebalde vuist.

Daarop werd hij in hoog tempo overgebracht naar een vliegveld en met een Aeroflot-toestel naar Berlijn gevlogen. Veel nieuwsgierigen wachtten Honecker op, maar hij werd vrijwel ongezien vervoerd naar de gevangenis Moabit. Medisch onderzoek wees uit dat Honecker in goede gezondheid verkeert en zonder risico's in de gevangenis kan verblijven. Het verblijf in Moabit is bitter voor Honecker, omdat hij daar als jonge communistische activist ook al in de jaren dertig, door de nazi's, gevangen was gezet.

Honeckers vrouw, Margot, vergezelde haar man niet. Vandaag werd bekend dat ze naar Chili zal vliegen, waar haar dochter woont.

Volgens bronnen in Moskou besloot Honecker vrijwillig de Chileense ambassade, waar hij samen met zijn vrouw in december vorig jaar zijn toevlucht had gezocht, te verlaten. Een advocaat sprak dit overigens later tegen. De Duitse autoriteiten ontkenden dat Honecker bepaalde toezeggingen had ontvangen omtrent zijn verblijf in Duitsland.

In Duitsland werd de terugkeer van Honecker met opluchting begroet, hoewel vooraanstaande politici zich veelal van commentaar onthielden. Bondskanselier Helmut Kohl nam niet de moeite om vanuit zijn vakantieverblijf in Oostenrijk te reageren. Minister van justitie Sabine Leutheusser verklaarde dat “het recht nu zijn loop” kan krijgen. “De Duitse justitie zal hem niet berechten voor zijn mislukte beleid als voormalig staatshoofd van het vroegere Oost-Duitsland maar op beschuldiging van medeplichtigheid aan het doden van velen met het schietbevel en door mijnen te leggen aan de Duits-Duitse grens”, verklaarde ze.

In Rusland beschuldigde het blad van de vroegere communistische partij Pravda de Russische president, Boris Jeltsin, en ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov er vanmorgen van Honecker te hebben verraden door hem naar Duitsland te laten gaan. Chili stelde dat het vrijwillige vertrek van Honecker en het feit dat hij bij zijn vertrek uit de ambassade niet door de Russische regering werd gearresteerd een diplomatieke overwinning voor Santiago betekenden. (Reuter, AP, AFP)