Kritiek Ton van Klooster op zwembond en deelnemers

BARCELONA, 30 JULI. Zwembondscoach Ton van Klooster heeft kritiek op het beleid van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond en hekelt het gedrag van de olympische deelnemers. Die twee factoren zijn er volgens hem de reden van dat de Nederlandse afvaardiging in Barcelona zo teleurstellend voor de dag komt.

“We hebben gedacht: als we het ze maar zoveel mogelijk naar de zin maken, met een trainingskamp, veel vrijheid en geld om te leven, dan zal het wel gaan. Maar wat blijkt het rendement te zijn? Men denkt te vaak: als ik maar een beetje goed zwem is mijn kostje gekocht.”

De Nederlandse zwemsters en zwemmers winden zich op de verkeerde momenten op. Zo was Karin Brienesse opgetogen over het verbeteren van haar persoonlijke record in de series, terwijl ze kansloos werd weggezwommen in de finale van 100 meter vrije slag. En Mildred Muis wilde een protest indienen tegen de tijdwaarneming tijdens een waardeloze B-finale.

Hoewel Van Klooster zelfgenoegzaamheid constateert bij zijn pupillen, pleit hij niet voor vermindering van faciliteiten. Hij wil juist meer en bovendien een betere structuur van de zwemsport in Nederland. “Bij de wereldkampioenschappen in Perth en de Europese titelstrijd in Athene vorig jaar hebben we nog kunnen verbloemen dat de structuur van het zwemmen in Nederland opgehouden heeft te bestaan. Ik hoop dat men zich dat beseft. Je kunt Van Klooster wel de schuld geven, maar als de situatie zo blijft gaat ook de volgende bondscoach onderuit.”