Knol voelt zich genegeerd door bondscoach

CHAAM, 30 JULI. Monique Knol heeft gisteren ongemeen fel uitgehaald naar bondscoach Piet Hoekstra en de wielrensters uit de selectie. De winnares van de bronzen medaille in Barcelona spuwde haar gal tijdens de Olympische tv-uitzending van Studio Sport

De Amersfoortse werd na afloop van de Acht van Chaam, waar ze de koers voor vrouwen won, geinterviewd. Voor de tv-camera's liet ze duidelijk blijken in Barcelona de dagen vooraf de Spelen een rot tijd te hebben gehad. Waarom? “Op de eerste plaats omdat de trainingsfaciliteiten niet goed waren. In het Olympisch dorp was het te druk. Om fatsoenlijk te kunnen trainen moest ik vijftig kilometer buiten Barcelona gaan. Op de tweede plaats omdat ik het gewoon niet naar mijn zin heb gehad. De bondscoach, ik hoef geen namen te noemen, en degenen die met me gereden hebben, negeerden me gewoon. Ik heb een rot tijd gehad. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik die plak heb gepakt. Aan de andere kant ben ik heel boos.”

Knol heeft zich gestoord dat Hoekstra haar nauwelijks feliciteerde nadat ze zondag derde was geworden. Ze vermoedt dat hij liever had gezien dat een ander de medaille zou hebben gewonnen. Van Moorsel bijvoorbeeld? “Dat zal hij nooit met zoveel woorden zeggen”, meende Knol. “Maar als vooraf wordt afgesproken dat geen sprint wordt aangetrokken en dat niets wordt voorbereid, weet ik genoeg. Ik heb het gewoon alleen moeten doen. Daarom ben ik ook reuze trots op die bronzen medaille.”

Knol zegt in het duister te tasten over de reden voor het volgens haar laakbare gedrag van de Friese bondscoach. Ze betwijfelt of ze ooit nog voor de nationale ploeg uitkomt.