Italiaans parlement steunt bezuinigingen

ROME, 30 JULI. Het Italiaanse parlement heeft gisteren de noodmaatregelen voor bezuinigingen van 30.000 miljard lire (44,7 miljard gulden) in het lopende jaar goedgekeurd. Het pakket voorziet in belastingverhoging en beperking van de overheidsuitgaven.

De goedkeuring wordt gezien als een overwinning voor de regering van premier Giuliano Amato, die een maand geleden aantrad. Het Italiaanse kabinet staat onder grote druk door de recente moorden op vooraanstaande mafiabestrijders en door de economische moeilijkheden.

Premier Amato wil met de noodmaatregelen proberen het tekort in 1992 nog enigszins in te dammen. Het gat op de lopende begroting zal volgens schattingen uitkomen op ongeveer 11 procent van het bruto binnenlands produkt (de waarde van alle goederen en diensten bij elkaar opgeteld). Voor deelneming aan de Europese Monetaire Unie (EMU) heeft de EG een maximaal tekort van 3procent als voorwaarde gesteld. het kabinet heeft het parlement ook speciale bevoegdheden gevraagd op vier terreinen waar financiële problemen heersen: pensioenen, gezondheidszorg, lokaal bestuur en lonen in de overheidssector.

De noodmaatregelen moeten volgend jaar een vervolg krijgen. Minister van begroting Franco Reviglio kondigde dinsdag aan dat de overheid in 1993 80.000 miljard lire (119,2 miljard gulden) moet bezuinigen.

De maatregelen moeten nog door de Senaat worden besproken. De regering wil de goedkeuring binnen hebben voordat op 7 augustus het zomerreces begint. (Reuter)