Ice-T trekt cd met Cop Killer terug na bedreigingen

LOS ANGELES, 30 JULI. De rapzanger Ice-T heeft zijn platenmaatschappij Time Warner gevraagd het omstreden nummer Cop Killer van zijn cd Body Count te halen. Amerikaanse organisaties van politie-agenten dreigden Time Warner en de zanger met een proces, omdat het nummer een oproep zou zijn tot moord op politie-agenten.

Ice-T zei gisteren tijdens een persconferentie het nummer terug te trekken omdat hij en mensen van de platenmaatschappij zijn bedreigd. Hij wil de plaat gratis uitdelen bij concerten, om te laten zien dat hij het lied niet uit commercieële overwegingen gemaakt heeft.

Ice-T zegt dat Cop Killer (met teksten als "DIE,PIG!') niet oproept tot moord, maar handelt over de woede van een zwarte man over de mishandeling van de zwarte Rodney King door blanke agenten.

Amerikaanse politie-functionarissen, conservatieve organisaties en vice-president Dan Quayle hebben hun afkeer over het nummer uitgesproken. Quale is blij dat Ice-T het nummer terugtrekt, maar vindt dat platenmaatschappijen meer verantwoordelijkheid moeten tonen zich niet "moeten verschuilen achter vrijheid van meningsuiting.' Andere critici vinden dat Time Warner niet ver genoeg gaat. Totdat Ice-T zijn verklaring gaf stelde de maatschappij zich op het standpunt dat zwarte zangers het recht hebben hun woede over blank politiegeweld te verwoorden. Oliver North vindt dat Time Warner "te weinig en te laat' heeft gedaan, en vindt dat de politie-organisaties Ice-T voor de rechter moeten slepen. Andere critici pleiten voor een boycot van Time Warner-producten. (Reuter)