Hockeyvrouwen hebben halve finale al binnen handbereik

BARCELONA, 30 JULI. Het gemak waarmee Helen Lejeune-Van der Ben de strafcorners op het olympisch toernooi achter de doelverdedigster slaat lijkt ze te hebben overgenomen van Floris-Jan Bovelander. Dank zij de precisie van haar slagen werd gisteravond Nieuw-Zeeland met 2-0 verslagen.

Door de overwinning op Nieuw-Zeeland, dat eerder met 0-5 door Zuid-Korea werd weggespeeld, is voor de formatie van Roelant Oltmans de halve finale binnen handbereik. Nederland gaat met vier punten aan de leiding en krijgt als laatste tegenstander Korea. Groot-Brittannië wees gisteren de Aziaten met 3-1 terug, zodat beide teams Nederland op twee punten volgen. Het positieve doelsaldo geeft Nederland nog een extra mogelijkheid als het laatste groepsduel onverwacht minder positief zou aflopen.

Oranje begon zonder Wietske de Ruiter. De spits van HGC zorgde tegen Groot-Brittannië voor de winnende treffer, maar werd in het tweede duel door Oltmans op de bank gezet. De agressieve start, Nieuw-Zeeland kon alleen met veel overtredingen de opmars naar de cirkel voorkomen, leidde tot een snelle openingstreffer. Van Helen Lejeune-Van der Ben, die in Barcelona op de strafcorner in de eerste twee wedstrijden een perfecte vervanger blijkt van haar geblesseerde schoonzus Lisanne, sloeg al na elf minuten raak.

Bij de tweede strafcorner, in de 25ste minuut, werd de bal verkeerd gestopt. De dubbele herkansing, na te vroeg uitlopen, betekende 2-0.

Net als in de eerste, had het duel ook in de tweede helft een rommelig verloop. Nederland probeerde het creatieve vermogen in kansen om te zetten. Met even weinig succes als in het eerste bedrijf.

Nederland gaf achterin wel kansjes weg. Het leidde tot onzekerheid en een verplichte rustperiode voor Lejeune-Van der Ben op de strafbank na een wat al te felle reactie bij de tweede Nieuwzeelandse strafcorner. Oltmans greep in. Lewin verscheen voor Thate, De Ruiter voor Ohr. De wissels leverden geen verbeterd veldspel op. Oranje verscheen sporadisch voor het doel, waardoor de tweede helft het aanzien niet waard was.