Greenpeace in actie tegen Noren om walvisvangst

ROTTERDAM, 30 JULI. Het actieschip Solo van Greenpeace probeert te voorkomen dat een Noorse walvisvaarder in de Barentszee dwergvinvissen vangt.

Tot nog toe hebben bemanningsleden van de Solo zich één keer met een rubberbootje tussen de walvisvaarder en een opduikende walvis gemanouvreerd. De bemanning van de walvisvaarder Nybraena heeft tot nog toe kalm gereageerd op de actievoerders, evenals de Noorse kustwacht die de walvisvaarder met een schip begeleidt. Greenpeace meldt wel agressief te worden bejegend door Noorse vissers. De Solo-bemanning heeft de afgelopen dagen nauwelijks dwergvinvissen waargenomen in de Barentszee. Noorwegen heeft aangekondigd dit jaar 110 dwergvinvissen te willen vangen in het kader van een wetenschappelijk programma. Dit programma is niet goedgekeurd door de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), maar dat wil niet zeggen dat het programma niet mag worden uitgevoerd.