Galilei

In de bijlage van 9 juli werden de resultaten vermeld van een nieuw onderzoek naar de optische kwaliteit van de lenzen die Galileï in zijn telescopen gebruikte.

Uit dit onderzoek zou blijken dat de telescopen een resolutie, ofwel scheidend vermogen, van 10 à 20 boogminuten hadden.

Met zulke lenzen zou Galilei echter nooit de schijfvorm en de manen van Jupiter hebben kunnen waarnemen. Het schijfje van Jupiter heeft een diameter van hooguit driekwart boogminuut, ofwel 45 boogseconden en de nog veel kleinere maantjes draaien op een schijnbare afstand van slechts enkele boogminuten rond de planeet. Het scheidend vermogen van de telescopen bedroeg dan ook niet 10 à 20 boogminuten, maar 10 à 20 boogseconden, dus een factor 60 beter. Zo'n scheidend vermogen is inderdaad een factor drie tot zes beter dan de gezichtsscherpte van het ongewapend menselijk oog, maar dan wel van een perfect werkend oog.

    • George Beekman