Ford boekt 502 miljoen dollar winst

DETROIT, 30 JULI. Ford, de op een na grootste autofabrikant in de Verenigde Staten, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 502 miljoen dollar (bijna 1 miljard gulden). Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De winst, die de winst van 338 miljoen in het eerste kwartaal overtrof, was met name te danken aan het aantrekken van de Amerikaanse automarkt en de grote winst voor Ford Credit and The Associates, de financiële-dienstentak van Ford. Dat bedrijfsonderdeel boekte een recordwinst van 289 miljoen dollar. De koers op Wall Street steeg met 93 dollarcent per aandeel. Vorig jaar verloor Ford nog 68 dollarcent per aandeel, nadat het een kwartaalverlies van 324 miljoen dollar bekend had gemaakt. Volgens Ford-topman Harold Poling betekent de winst dat de Amerikaanse auto-industrie de ergste crisis achter de rug heeft. Hij waarschuwde wel dat de rest van het jaar “moeilijk” zal worden voor Ford.

Gisteren al maakte Chrysler, de derde autofabrikaant in de VS, een forse winst over het tweede kwartaal bekend. De cijfers van General Motors worden ook deze week verwacht. (Reuter)