Ex-minister VS aangeklaagd in BCCI-affaire

NEW YORK, 30 JULI. Clark Clifford, oud-minister van defensie van de Verenigde Staten, is aangeklaagd wegens zijn rol in de overname van de Amerikaanse Bank First American door de inmiddels gesloten Bank of Credit and Commerce International (BCCI).

Ook tegen zijn zakelijk partner Robert Altman is een aanklacht ingediend. Dit is gisteren in New York bekendgemaakt.

Clifford (85) was bestuursvoorzitter van First American, Altman (45) was daar president. First American is de belangrijkste bank in Washington. De twee zouden onder druk van BCCI de waarheid hebben verzwegen. In de aanklacht staat dat de twee opzettelijk informatie hebben achtergehouden en steekpenningen hebben ontvangen van BCCI. Clifford en Altman hebben aanvankelijk tijdens het onderzoek naar de handel en wandel van BCCI gezegd dat de bank geen controle had over First American.

BCCI moest vorig jaar juli op last van de autoriteiten overal ter wereld haar deuren sluiten omdat de bank zich schuldig maakte aan het witwassen van druggeld en aan omkoping. Verder bleek de bank eigenares te zijn van First American, iets waarvan de Amerikaanse bankautoriteiten niet op de hoogte waren. First American was eigendom van de op de Nederlandse Antillen zetelende Credit and Commerce American Holdings NV, onderdeel van BCCI.

Ook de Federal Reserve Board, het bestuur van de centrale banken in de VS, heeft een proces tegen de twee aangespannen. Het bestuur hoopt te kunnen bewerkstelligen dat Clifford en Altman zich volledig uit de bankwereld moeten terugtrekken.

Omdat Clifford ziek is heeft zijn advocaat de procureur-generaal verzocht van een aanklacht af te zien, omdat een proces zijn dood zou betekenen. Clifford is adviseur geweest van alle Democratische presidenten sinds 1945, toen Harry Truman het presidentschap bekleedde. Onder Lyndon Johnson was hij in 1968 en 1969 minister van defensie. (Reuter)