Damrak negeert stijging Wall Street

AMSTERDAM, 30 JULI. Licht hogere koersen voor Akzo en DSM konden nog voor enige activiteit zorgen op een verder stille Amsterdamse beurs, waaraan de koersstijging op Wall Street grotendeels voorbij ging.

AMSTERDAM “De cijfers vallen niet tegen”, aldus een handelaar, doelend op de kwartaalcijfers van DSM. “Het halfjaarresultaat zat aan de bovenkant van onze verwachtingen.” Ook de mededeling van DSM dat er een interim-dividend wordt uitgekeerd, werd door de beursvloer gewaardeerd. Collega Akzo werd meegezogen door de korte euforie rondom DSM. De EOE-index, die gisteren sloot op 291,24, was omstreeks het middaguur circa een halve punt hoger.

Gelukkig konden de chemiefondsen voor affaire zorgen op een sloom Damrak. Ondanks de sterke winst op Wall Street bleef het Damrak richtingloos en onzeker over de toekomst. De economische toestand is nog steeds slecht. “Op korte termijn zie ik nog weinig veranderen. Waarom zouden dan de koersen omhoog moeten gaan, vroeg een sceptische handelaar zich af.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs steeg het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen gisteren met 45,12 punten tot 3379,19 punten. Dinsdag ging de beursindex met bijna 52 punten omhoog. Het record van 3413,21 punten van 1 juni lijkt binnen handbereik te zijn.

Beleggers kochten over een breed front fondsen gekocht, hetgeen bij menig beursdeskundige de wenkbrauwen deed fronsen omdat de Amerikaanse economie daar nog lang geen aanleiding voor geeft.

LONDEN Londen was vanmorgen hoger, gestimuleerd door het hogere slot op Wall Street. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.423,2 punten, was omstreeks het middaguur 8,9 punten lager. De koersstijging van chemiegigant ICI, die de farmaciepoot zal afsplitsen, was een andere stimulans.

FRANKFURT Een daling van verzekeraar Allianz zorgde ervoor dat de koersen in Frankfurt omstreeks het middaguur praktisch overanderd waren.

TOKIO De aandelen op de beurs van Tokio lieten zich vandaag van een zonnige kant laten zien. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 459,65 punten, ofwel drie procent, tot 15.555,60 punten.