Cijfers DSM geen stimulans voor beurs

De kwartaalresultaten die DSM vanmorgen bekendmaakte geven weinig reden tot optimisme over het koersverloop op de Amsterdamse effectenbeurs. DSM is één van de belangrijkste conjunctuurgevoelige, "cyclische' aandelen. Een duidelijk herstel van de Amsterdamse effectenbeurs is pas mogelijk als een belangrijk fonds als DSM een verbetering van de resultaten laat zien.

Beleggers wachten op het moment op tekenen van economisch herstel, zeker nu in het geheel geen beweging valt te bespeuren van het rentefront. De president van de Bundesbank, Schlesinger, liet vanmorgen nog eens tegenover de Britse krant The Guardian weten dat een Duitse renteverlaging op termijn is uitgesloten.

De stimulans voor de beurs moet dus komen van de bedrijfsresultaten van de grote beursfondsen, zoals DSM. Maar vanmorgen bleek dat ook in het tweede kwartaal de gestage daling van de resultaten de afgelopen twee jaar niet tot staan is gebracht. De marges van DSM zijn in het tweede kwartaal niet verbeterd.

De koers van DSM steeg vanmorgen licht doordat de cijfers enigszins meevielen. Terwijl de netto winst bijna dertig procent kelderde, daalde de operationale winst “slechts” 19 procent. Het hogere slot op Wall belangrijke factor.

De koers van DSM is de afgelopen twee maanden scherp gedaald, nadat de koers begin juni piekte op circa 116 gulden. Beleggers keerden zich af van cyclische fondsen nadat de hoop op een vroegtijdig economisch herstel de bodem was ingeslagen.

De meeste experts verwachten dat de petrochemische industrie zich pas medio 1993 kan losmaken uit de huidige malaise. De belangrijkste ondersteunende factor voor de koers van DSM is op het moment de verwachting dat het dividend over 1992 onveranderd zal blijven op acht gulden. “DSM zal veel krediet verspelen bij beleggers als het dividend wordt verlaagd”, zo meent een analist. Eind vorig kelderde de koers van DSM tot onder de negentig gulden na - onjuiste - geruchten over een lager dividend. Het Amerikaanse effectenhuis Goldman Sachs schreef in een recent rapport dat geruchten over het dividend van DSM op korte termijn de koers van het chemieconcern kunnen drukken. Belegger putten vanmorgen hoop uit de mededeling van DSM dat het interim dividend van 2,65 gulden onveranderd blijft.

    • Paul Wessels