Bulgarije wil in 1994 uraniumwinnig staken

SOFIA, 30 JULI. Bulgarije is van plan zijn mijnen en installaties voor uraniumwinning in 1994 te sluiten. Dit maakte minister van industrie Racho Petrvo gisteren bekend. Bulgarije leverde ooit uranium voor de eerste kernbom van de voormalige Sovjet-Unie.

“Onze uranium-mijnbouw en de produktie van concentraat is inefficiënt en veroorzaakt vervuiling”, aldus Petrov. “Een kilo Bulgaarse uranium kost ons 58 dollar, maar er zijn al aanbiedingen op de internationale markt voor slechts 42 dollar. In plaats van de jaarlijkse staatssteun van 70 miljoen leva (5 miljoen gulden) aan de uraniumsector kunnen we dat geld beter besteden aan verbetering van de pensioenen voor de mijnwerkers die werkloos worden.”

Bulgarije beschikt over 25 uranium-vindplaatsen, waarvan er tot nu toe slechts 15 worden geëxploiteerd. De jaarlijkse produktie bedraagt 600 miljoen ton concentraat ("yellow cake', een produkt dat ontstaat na zuivering en concentratie van het erts, en dat daarna nog verrijkt moet worden). Op basis van de huidige produktie heeft Bulgarije reserves voor nog zeker 20 jaar winning.

Tot 1990 exporteerde Bulgarije het uranium-concentraat naar de Sovjet-Unie waar het verder werd behandeld en verrijkt, voor de produktie van splijtstof voor kerncentrales en atoomwapens. In ruil voor het concentraat ontving Bulgarije Russische splijtstofstaven voor de kerncentrale in Kozlodoej. De staatsonderneming voor mijnbouw en metalen beëindigde het contract in 1991.

Volgens het Bulgaarse ministerie van industrie kunnen 2.600 van de huidige 3.000 mijnwerkers een baan krijgen in milieuprojecten in sterk vervuilde regio's. (Reuter)