Algemene staking verlamt leven Libanon

BEIROET, 30 JULI. De Libanezen hebben gisteren massaal gehoor gegeven aan een stakingsoproep van de machtige vakbonden, die de regering beschuldigen van economisch wanbeleid. De economische onvrede valt samen met groeiende onrust onder met name de christenen, die zich fel verzetten tegen de regeringsplannen op korte termijn verkiezingen te houden in aanwezigheid van het Syrische leger.

De voorgaande staking bracht in mei het kabinet van premier Omar Karami ten val. De Algemene Arbeidsfederatie (GLF), de belangrijkste motor achter de staking van gisteren, heeft de regering van de huidige premier Rashid al-Solh tien dagen de tijd gegeven om de crisis aan te pakken. Sinds Solh aan de macht kwam is de economische situatie, met een wegglijdend pond en een toenemende inflatie, alleen maar verslechterd.

In de steden van Libanon werd gisteren druk gepatrouilleerd door militairen en politie om onlusten te voorkomen. Het ministerie van binnenlandse zaken had demonstraties verboden indachtig het feit dat de onlusten die gepaard gingen aan de vorige algemene staking de belangrijkste stoot gaven tot de val van het kabinet-Karami.

Volgens financiële waarnemers is op korte termijn geen enkele oplossing voor de economische crisis te verwachten, aangezien die in principe voortvloeit uit het gebrek aan politiek vertrouwen in de door Syrië overeind gehouden regering. De Centrale Bank wees er dinsdag op dat de val van het pond naar een record-dieptepunt van 2030 voor één dollar de politieke spanning weerspiegelt over de kwestie van de verkiezingen.

De Libanese pers onderstreepte gisteren de groeiende kloof tussen regering en bevolking, zowel op politiek als economisch gebied. De krant Ad-Diyar vergeleek de regering met een “opgedirkte krokodil, waarvan de huid alle gevoel heeft verloren”. “Men vraagt zich af of de staat niet de voorkeur geeft aan een vreedzame staking elke twee weken, als uitlaatklep voor de volkswoede. De mensen zijn ergens, en de staat is elders.” (AFP, Reuter, AP)