Volkswagen in Mexico ontslaat 14.000 man

MEXICO-STAD, 29 JULI. Volkswagen de Mexico, een volledige dochter van de gelijknamige Duitse autoproducent, heeft in de nacht van maandag op dinsdag met onmiddellijke ingang de arbeidscontracten van alle 14.000 werknemers ontbonden. Aanleiding daartoe vormt een conflict binnen de vakbond, waardoor de produktie in de fabriek in Puebla sinds 21 juli volledig stil is komen te liggen.

Directievoorzitter Martin Joseph Wellman kondigde aan dat de fabriek voorlopig gesloten blijft. Hij dreigde dat de sinds 27 jaar in de provincie Puebla gevestigde onderneming de produktie desnoods naar elders binnen Mexico zal verplaatsen. Ook behoort een verhuizing naar een land buiten Mexico volgens Wellman tot de mogelijkheden.

Het arbeidsconflict heeft Volkswagen de Mexico inmiddels een strop bezorgd van ongeveer 100 miljoen dollar. Vooral voor de Amerikaanse en Canadese markt is VW niet meer in staat aan haar leveringsplichten te voldoen.

De stakende werknemers willen met hun actie bewerkstelligen dat de voorzitter van de vakbond, Gaspar Bueno Aquirre, aftreedt. Zij beschuldigen hem ervan de belangen van de werknemers tijdens de begin juli afgeronde loonbesprekingen te hebben verkwanseld. De vakbond was de onderhandelingen ingegaan met een looneis van 35 procent. Uiteindelijk ging de vakbond akkoord met een loonsverhoging van 15 procent. (DPA)