Vanderlijde: "Prikken en stoten op het lichaam hebben nauwelijks uitwerking"; Puntenmachine bij boksen stuit op nodige scepsis

BARCELONA, 29 JULI. Het gebruik van de puntenmachine ondervindt bij Arnold Vanderlijde de nodige scepsis, maar na zijn eerste overwinning in het olympische bokstoernooi kwam er geen woord van kritiek over zijn lippen. Het werd 14-0 tegen Emilio Leti uit West-Samoa. Voor kenners is het wennen aan dergelijke cijfers, maar in dit geval was begrip snel opgebracht.

Vanderlijde was vooraf bezorgd over het gebruik van de puntenmachine na het begin van het bokstoernooi met uitslagen als 3-1. “Alleen de harde, zuivere stoten worden geteld”, zei hij, “het prikken en de stoten op het lichaam hebben nauwelijks uitwerking en bij een scrimmage kan je het wel vergeten, want dan maak je puntjes, maar dan wordt het niet gezien.” De Limburger, die tweemaal in zijn carrière bij de Olympische Spelen brons won, hoefde zich wat dat laatste betreft tegen Leti niet druk te maken: hij koos voor een agressieve strijdwijze en er was sprake van een groot verschil in klasse. Vanderlijde liep van 3-0 simpel uit naar 9-0 en vervolgens werd het 14-0.

Het bekendmaken van de score tussen de rondes door wordt door de wereldbond (AIBA) als een vooruitganggezien. Karl Heinz Wehr, de Duitser die vier jaar geleden als secretaris-generaal van de AIBA met kritiek werd overstelpt over de jurering, geeft het toe: “In het verleden hebben we problemen gekend met het toekennen van een uitslag, er waren toen zelfs grote beschuldigingen. Door al na iedere ronde de score te laten weten nemen we de gevoelens van argwaan weg. Het gebruik van de puntenmachine is in het voordeel van de goede boksers. Het gaat objectiever dan vroeger. Het is jammer dat er op de eerste dag twijfels over uitslagen waren, maar dat is niet te vermijden met partijen die gelijk opgaan”.

De puntenmachine wordt in werking gesteld wanneer minimaal drie van de vijf juryleden besluiten een knop in te drukken omdat zij menen een geldige stoot te hebben gezien. Wordt het aantal van drie tikken binnen één seconde niet bereikt, dan blijft de score uit. Theoretisch is het mogelijk dat juryleden bokser A als winnaar zien, maar dat zij tijdens de partij onvoldoende steun hadden om dat te bepalen. Zelfs kunnen alle vijf de juryleden bokser A als de beste zien maar de uitslag hoeft dat niet te onderstrepen. Vanderlijde: “Bij het WK werd die puntenmachine ook al gebruikt, maar daar wees niets op verkeerd gebruik. Hier kreeg je ineens hele kleine uitslagen of hele belachelijke resultaten. Neem de partij van Delibas: hij won met 3-1, net alsof er niet was gestoten. Maar dat komt omdat er dus tijdens de partij geen meerderheid van drie voor een stoot werd verkregen”.

Twijfels bestaan er bij de boksers over de jury-waardering van snel achter elkaar uitgevoerde series. Hoe reageert een jurylid die binnen één seconde de puntenmachine zijn werk moet laten doen wanneer een regen van slagen wordt geproduceerd? De voormalige Oostduitse arbiter Wehr, die zich vier jaar geleden uitbundig liet fêteren door de Koreaanse organisatie en daarvoor de wind van voren kreeg, verzet zich tegen de kritiek op het nieuwe systeem. “De goede, zuivere stoot wordt gewaardeerd en die is karakteristiek voor boksen.”

Na de vorige Olympische Spelen ontsprong Wehr de dans. Hij bleef in functie terwijl vele arbiters van de internationale lijst werden afgevoerd. In Barcelona zijn 33 juryleden. Zij kennen de boodschap van Seoul, toen vijf man voor vier jaar hun congé kregen en twaalf scheidsrechters voor twee jaar werden uitgesloten. Naar aanleiding van een vechtpartij na afloop van een partij die een Zuidkoreaan had verloren, werd de vice-voorzitter van de AIBA, tevens voorzitter van zijn nationale bond en het organisatiecomité, nog tijdens het toernooi tot aftreden gedwongen.

IOC-voorzitter Samaranch inspireerde na de Spelen tot een kruistocht tegen het onrecht. De AIBA moest wel, want de Spanjaard dreigde met het schrappen van het boksen dat al sinds 1904 op het programma staat. Van de Nederlandse boksploeg bereikte niet alleen zwaargewicht Vanderlijde gisteren de tweede ronde. Dat gelukte ook middengewicht Joval en vedergewicht Dias.

    • Theo Reitsma