Thomson ziet af van rakettenbedrijf

ROTTERDAM, 29 JULI. Het Franse staatsbedrijf Thomson-CSF (defensie en elktronica) ziet af van de voorgenomen overneming van het Amerikaanse rakettenbedrijf LTV Corp. in Dallas, Texas.

Deze overneming stuitte eerder op scherpe kritiek in de Amerikaanse Senaat. De vrees bestond dat geheime kennis over de produktie van raketten in handen van de Franse regering zou komen. Thomson is voor 60 procent eigendom van de Franse staat.

Thomson en de Carlyle Groep, een bundeling van Amerikaanse investeerders, brachten begin dit jaar het hoogste bod (450 miljoen dollar) uit op de divisie rakkettenbouw en ruimtevaart van LTV. De federale faillissementsrechtbank in New York ging akkoord, maar de ministeries van defensie en financiën eisten dat Thomson geen enkele directe invloed zou krijgen op de bedrijfsvoering bij de rakettenproduktie. Thomson wilde dat garanderen door de rakettenbouw geheel onder Amerikaans mangement voort te zetten.

De beslissing van Thomson, die gisteren in Parijs werd bekendgemaakt, maakt nu de weg vrij voor overneming van de LTV-divisie door het Amerikaanse bedrijf voor defensiemateriaal Loral Corporation. Maar de opbrengst zal nu veel lager zijn, want Loral heeft slechts 240 miljoen dollar geboden. De Carlyle Groep wilde in aanvulling op het bod van Thomson nog 150 miljoen voor LTV betalen.

Thomson gaf geen reden voor de beslissing om af te zien van de aankoop, maar een woordvoerder onderstreepte dat het bedrijf nog steeds geïnteresseerd is in een uitbreiding van belangen in de Amerikaanse markt. Thomson en Carlyle probeerden de laatste maanden de overneming samen met Loral te realiseren, maar het Franse bedrijf kon uiteindelijk geen groter belang dan 10 procent in de LTV-divisie krijgen. Volgens analisten is de aankoop waarschijnlijk daardoor mislukt. Een extra reden is dat het Franse bedrijf geen toegang zou krijgen tot de Amerikaanse rakettentechnologie die het juist interessant vindt.

Of Loral nu wel zal beslissen tot overneming van LTV is nog onzeker. Ook andere Amerikaanse bedrijven zoals Martin Marietta Corp, Lockheed, Raytheon Co en Hughes Electronics Co zijn geïnteresseerd en kunnen mogelijk nog een hoger bod uitbrengen dan Loral.