Saddam neemt duik in de Tigris

BAGDAD, 29 JULI. De Iraakse president Saddam Hussein heeft gisteren zwemmend de rivier de Tigris bij de stad Dor, in de buurt van zijn geboorteplaats Tikrit, overgestoken, ter herinnering aan een identieke oversteek in 1959 op zijn vlucht naar Syrië. Saddam werd in het water omringd door ongeveer 20 mensen, die al zwemmend leuzen schreeuwden ter ere van hun leider, zo toonde althans de Iraakse televisie. De televisie gaf ook beelden van Saddam achter het stuur van een motorboot.

De 22-jarige Saddam moest in 1959 de vlucht nemen nadat hij een rol had gespeeld bij een mislukte aanslag in het centrum van Bagdad op de toenmalige premier Abdel-Karim Qassem. Saddam keerde in 1964 terug, maar pas vier jaar later begon hij zijn snelle klim naar de macht nadat zijn Ba'ath-partij bij een staatsgreep aan de macht was gekomen. (AFP, AP)