Poging tot staatsgreep Madagascar mislukt

ANTANANARIVO, 29 JULI. Op Madagascar is vanochtend een poging gedaan president Didier Ratsiraka af te zetten. Een groep gewapende burgers bezette de staatsradio en kondigde aan een “Comité ter Redding van de Natie” te hebben gevormd. Een paar uur later werd evenwel gemeld dat ze op de vlucht waren gedreven.

Nadat het het radiostation had bezet verzekerde het Comité het democratiseringsproces te willen eerbiedigen. De belangrijkste doelstellingen van het Comité waren naar eigen zeggen het herstel van recht en orde, economisch herstel en “morele vernieuwing”. “Weest gerust. Het Comité wil slechts het beste voor de natie en het volk”, zo werd de bevolking verzekerd. De radio-uitzending van het Comité werd besloten met het volkslied en met boodschappen van personeelsleden van het radiostation, die hun gezinnen lieten weten dat ze het goed maakten en dat ze in gijzeling werden gehouden door een tiental militairen.

Na de vlucht van de bezetters werd vanuit Antananarivo gemeld dat het bij de couppoging niet om militairen was gegaan, maar om “bewapende burgers”. Of bij de poging slachtoffers zijn gevallen is nog niet duidelijk; radio-Antananarivo meldde slechts dat de hoofdstad in de late ochtend rustig was. (Reuter, AFP)