Particulieren bieden hulp bij opvang Bosniërs

DEN HAAG, 29 JULI. Bij het Rode Kruis melden zich dagelijks particulieren die willen bijdragen aan een goed verloop van de opvang van de ruim driehonderd vluchtelingen uit Bosnië-Herzegovina die dit weekeinde in Nederland worden verwacht.

Bij de vereniging VluchtelingenWerk komen voortdurend telefoontjes binnen van mensen die zeggen een of meer vluchtelingen te willen opnemen. VluchtelingenWerk verwijst de bellers (10 à 15 per dag sinds de afgelopen twee weken) - door naar het ministerie van WVC dat is belast met de opvang van de vluchtelingen. “Wij kunnen het niet coördineren”, aldus een woorvoerster van VluchtelingenWerk.

De stichting Mensen in Nood in Den Bosch is vandaag begonnen met het inzamelen van kleren die door particulieren worden aangeboden. “De telefoon staat roodgloeiend”, aldus woordvoerder I. de Haas. De kleren zullen voor een symbolisch bedrag, variërend van een kwartje tot één gulden, aan de vluchtelingen worden verkocht.

Bij maatschappelijke organisaties als Pax Christi en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) is het daarentegen rustig. “We zijn nog aan het overwegen wat we kunnen doen. Bij ons speelt mee dat vrijwel iedereen met vakantie is”, aldus L. de Wit van Pax Christi. IKV-secretaris M.J. Faber noemt het uitblijven van protest tegen de oorlog in het voormalige Joegoslavië “buitengewoon bedenkelijk”. “Nederland is met vakantie of zit voor de buis naar Barcelona te kijken. Ik voel me er persoonlijk wel bij betrokken, maar het gros van de mensen denkt: die oorlog is hun probleem”.

Anders dan tijdens de Golfoorlog is het nog niet tot demonstraties gekomen tegen de oorlog en voor een ruimhartiger opvangbeleid van de vluchtelingen. Faber: “Bij de Golfoorlog was Nederland veel rechtstreekser betrokken. Toen ging het om een oorlog van het Westen tegen ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Meer dan nu speelde toen ook de vraag in hoevere wij moreel verantwoordelijk waren. Wij zijn nu wel regelmatig op het ministerie van justitie. Tja, er moet wat gebeuren”.

Dat vindt ook ds. W.R. van der Zee, secretaris van de Raad van Kerken in Nederland. “Ik zit op het vinkentouw. Maar het is nu vakantie, een ellendige tijd. Van de werkgroep vluchtelingen van de Raad van Kerken is vrijwel iedereen weg”.

Ook in het Mozes- en Aäronhuis in Amsterdam is het rustig. “We hebben de hele maand de senioren zomerschool gehad. Nu gaat iedereen met vakantie”, aldus een medewerker.