Ontslag na ontsnapping "drugsbaron' Escobar

BOGOTÁ, 29 JULI. De Colombiaanse president, Cesar Gaviria, heeft gisteren de staatssecretaris van justitie, Eduardo Mendoza, ontslagen wegens de ontsnapping van de drugsbaron Pablo Escobar uit een Colombiaanse gevangenis.

Mendoza is de hoogste functionaris die tot dusver zijn functie heeft verloren als gevolg van de ontsnapping. Mendoza werd vorige week woensdag enige tijd gegijzeld door medestanders van Escobar, toen een poging zou worden gedaan om de drugsbaron naar een andere gevangenis over te brengen, omdat hij vanuit de gevangenis waar hij zat nog altijd leiding bleek te geven aan zijn drugshandel. Doordat Mendoza gegijzeld werd, moest het door militairen uit te voeren transport enige tijd worden uitgesteld. Die periode gebruikte Escobar om te ontsnappen. Mendoza zou zonder toestemming van zijn directe chef rechtstreeks met de gevreesde leider van het Medelln-kartel hebben gesproken.

Mendoza is een persoonlijk vriend van president Gaviria en werkte als diens persoonlijk secretaris in de tijd dat hij nog minister was in de regering van president Virgilio Barco. De afgelopen dagen zijn onder meer de directeur van het gevangeniswezen, twee hoge legerofficieren en de directeur van de gevangenis waarin Escobar zat ontslagen.

De Colombiaanse oppositie dringt inmiddels ook aan op het ontslag van de ministers van defensie, binnenlandse zaken en justitie, onder wier uiteindelijke verantwoordelijkheid Escobar op transport zou worden gesteld. In totaal zijn twaalf soldaten gearresteerd op verdenking van hulp aan Escobar bij diens ontsnapping.