Olympische landentitel voor vrouwen turnteam van GOS

BARCELONA, 29 JULI. Voor de eerste en laatste keer heeft het vrouwen turnteam van het GOS de Olympische landentitel veroverd. Het zestal, waarvan het meerendeel uit Rusland afkomstig is, bevestigde de suprematie die de turnsters uit de voormalige Sovjet-Unie hebben. Roemenië veroverde het zilver. Het brons was voor de Verenigde Staten. De Nederlandse Elvira Becks plaatste zich met een 35ste plaats voor de individuele toestelfinale die morgen wordt afgewerkt.

Het verschil tussen goud en zilver was minimaal: 0,587 punten. De Roemeense turnsters Cristina Bontas en Livinia Milosevici maakten in het individuele klassement de sprong naar de derde en vierde plaats. De Amerikaanse Sharon Miller sloot de landenwedstrijd met 79,311 punten als beste individuele turnster af. Wereldkampioene Kim Zmeskal plaatste zich als derde Amerikaanse voor de individule wedstrijd waar de turnsters zonder punten beginnen.

De Nederlandse turnster Elvira Becks bracht gisteren enkele uren in spanning door. Toen volgde de opluchting. Het 16-jarige talent had zich geplaatst bij de beste 36 turnsters. Na de keuzestof van de landenwedstrijd stond Becks 47ste. Maar volgens het olympische principe mogen in de individuele wedstrijd slechts drie turnsters per land uitkomen, waardoor Becks in het geschoonde klassement van de 47ste plaats naar de 35ste klom.

Becks maakte gisteren in de ochtenduren twee kostbare fouten. Een val van de evenwichtsbalk bij het begin van de oefening kostte haar een half punt aftrek en het neerkomen na de laatste serie in de vloeroefening leidde tot de reglementaire mindering van eentiende punt. Met die 0,6 punt extra zou Becks zijn uitgekomen op een totaal van 77,661 punten en de directe zekerheid van een plaats in de elitegroep van zesendertig.