Oltmans moet Zuid- Afrika verlaten

JOHANNESBURG, 29 JULI. De Nederlandse schrijver Willem Oltmans moet Zuid-Afrika verlaten.

De Zuidafrikaanse regering heeft gisteren besloten zijn verblijfsvergunning niet te verlengen. Oltmans komt zaterdag naar Nederland. Hij was bij het Zuidafrikaanse ministerie van binnenlandse zaken tegen zijn uitwijzing in beroep gegaan. Oltmans kwam dit voorjaar in het nieuws na een "vlucht' in de Nederlandse ambassade. Hij zei daartoe gedwongen te zijn geweest omdat de Zuidafrikaanse veiligheidsdienst hem op de hielen zou zitten. Oltmans verliet het ambassadegebouw een dag later, nadat hij de garantie had gekregen dat zijn leven geen gevaar liep en te horen had gekregen dat de veiligheidsdienst bereid was tot een gesprek. De schrijver vestigde zich eind jaren tachtig "als vriend van Zuid-Afrika' in Johannesburg.