Nederlandse volleyballers te lang voor Korea

BARCELONA, 29 JULI. Voor het Aziatische volleybal is weinig eer te behalen tegen de nationale ploeg van Nederland. De Koreanen zijn kleiner en hebben minder kracht. Ook in atletisch vermogen doen ze onder voor de lange spelers uit het team van Arie Selinger. De uitslag Nederland - Zuid-Korea was voorspelbaar: 3-0.

Johan Cruijff, Ronald Koeman en ongeveer duizend in oranje gestoken of geverfde Nederlanders zagen een dik uur volleybal. Met een agressieve Nederlandse ploeg die meer uitstraalde dan tijdens de zondag verloren wedstrijd tegen Cuba.

Sinds coach Selinger zich begon te bemoeien met het spelniveau in Nederland, heeft het nationale team nauwelijks meer verloren van Japan, China en Zuid-Korea. Tegen Korea, elfde op de Spelen in Seoul, leverden alle tien ontmoetingen sinds 1987 eenvoudige zeges op, de laatste in 1988.

Nederland kon doen wat het wilde. Blokkeren, aanvallen door het midden, van de zijkanten. De Koreanen hadden nauwelijks verweer, Selinger behoefde niet te wisselen. Hij kon de basis Zwerver, Blangé, Posthuma, Held, Boudrie en Benne laten staan. In het verloop van de partij mochten Zoodsma, Van der Meulen en zoon Selinger invallen.

Morgen krijgt Nederland weer te maken met serieuze tegenstand, als Brazilië aan de andere kant van het net gaat staan. De Zuidamerikanen, net als Nederland kandidaat voor een medaille, wonnen gisteren enigszins verrassend met 3-1 van het GOS.