Mysterie blijft over lot twee kinderen tsaar

MOSKOU, 29 JULI. Na de vondst van een aantal lijken van de in 1918 in Jekaterinenburg vermoorde tsarenfamilie is het mysterie over de twee jongste kinderen van de tsaar, Anastasia en Aleksej, gebleven: hun lichamen zijn met zekerheid niet gevonden in de put waarin vorig jaar wel die van de tsaar zelf, de tsarina, hun dochters Olga, Maria en Tatjana en een aantal leden van hun hofhouding zijn aangetroffen.

Dat is gebleken bij wetenschappelijke onderzoeken van Russische en Amnerikaanse deskundigen, die erin zijn geslaagd alle gevonden lichamen te identificeren. Een van hen, de Amerikaan dr William Maples, heeft aangedrongen op een voortzetting van de speurtocht naar de lichamen van Anastasia en Aleksej. “Die moeten nog ergens liggen.” De Russische autoriteiten hebben inmiddels besloten verder te zoeken. Aleksandr Avdodin, de leider van de groep die het massagraf in Jekaterinenburg heeft opgespoord, liet gisteren weten het gebied, waarbinnen de lichamen van de twee jongste kinderen van de tsaar worden gezocht, wordt uitgebreid.

De afgelopen decennia hebben allerlei geruchten de ronde gedaan als zouden Anastasia en mogelijk ook Aleksej op 17 juli 1918 bij de massamoord op de tsaar en zijn familie gespaard zijn gebleven. In 1920 dook in Berlijn een jonge vrouw op die liet weten Anastasia te zijn, een lezing die ze tot haar dood heeft volgehouden. Ze heeft dat nooit kunnen bewijzen; evenmin is men er echter in geslaagd te bewijzen dat ze Anastasia niet was.

De lichamen van de tsaar en zijn familie werden op 12 juli vorig jaar in Jekaterinenburg opgegraven. Ze zijn door Russische en Amerikaanse onderzoekers onderworpen aan een groot aantal forensische proeven om de identiteit vast te stellen. Wat er met de lichamen gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De orthodoxe kerk en monarchisten hebben een ceremoniële herbegrafenis in St. Petersburg geëist, maar daarover is nog geen beslissing genomen. (AP)