Matt Biondi

Matt Biondi en Janet Evans, vier jaar geleden in Seoul samen goed voor acht gouden medailles, zijn op de derde dag van het olympisch zwemmen tenonder gegaan aan ademgebrek.

Alexander Popov en Dagmar Hase, restanten van de teloorgegane Oosteuropese sportcultuur, profiteerden. Met een Europees record tikte Alexander Popov op de 100 meter vrije slag aan in een tijd van 49,02. Het slechten van de twee monumenten had zo'n demoraliserende uitwerking op de rest van de Amerikaanse ploeg, dat die in de volgende twee onderdelen in het geheel niet meestreed. Krisztina Egerszegi pakte op de 100 meter rugslag haar tweede titel. Martin Lopez-Zubero haalde voor Spanje het eerste goud binnen.

Buiten op een terrasje onder een grote parasol stond Matt Biondi de pers te woord. Zijn vijfde plaats op de 100 meter vrij gaf geen recht op een officiële persconferentie. Ook in het uur van de nederlaag behield de Amerikaan zijn positieve kijk op de wereld.“Jammer. Maar ik kan er niet erg over inzitten. De vier jaar sinds Seoul was de mooiste tijd van mijn leven.”