Kroatische militairen stappen vrijwillig op

AMSTERDAM, 29 JULI. De achttien Kroatische militairen die sinds vorige week op Texel verblijven zullen aan het einde van de middag vrijwillig het land verlaten. Dat is de uitkomst van overleg tussen de burgemeester van Texel, A. Schipper, en de leider van de groep Kroaten, de Nederlandse huurling W. van Noort.

De Kroaten moeten het land uit omdat ze geen geldig visum hebben. Het ministerie van justitie wees gisteren een aanvraag voor een toeristenvisum af. Burgemeester Schipper besloot de groep militairen niet onder dwang uit te zetten, maar hen door middel van overleg te bewegen het land te verlaten. “Er is sprake van bijzondere omstandigheden. De Kroaten hebben zonder problemen meegelopen in de Vierdaagse van Nijmegen. Daarom vond ik het te ver gaan om ze opeens met machtsvertoon uit te zetten”, aldus Schipper.

De Kroaten kwamen in opspraak omdat tien van hen deelnamen aan een cursus parachute-springen bij het Para-centrum op Texel. Het ministerie van justitie wilde dat ze de cursus afbraken. “De schijn zou kunnen worden gewekt dat Nederland partij kiest in de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië”, aldus een woordvoerder van het ministerie gisteren. De cursus op Texel zou de eerste stap naar de vorming van een eenheid van para-commando's.

De burgemeester heeft de Kroaten niet expliciet verboden een cursus parachutespringen te volgen bij het Paracentrum op Texel. “Ik beschouw de Kroaten als alle andere vakantiegangers. Alleen ze hebben geen visum.”

Van Noort bood vanmorgen tijdens het gesprek met de burgermeester zijn excuses aan voor uitlatingen die hij eerder in de pers deed. Hij verklaarde in het Helders Dagblad van vandaag dat de houding van Schipper “getuigde van lafheid”. Het Paracentrum heeft de groep inmiddels uitgenodigd om volgend jaar alsnog een gratis cursus op Texel te volgen.