KOOLRABI, BOONTJES EN NOTEN

“Koolraap, lof, schorseneren en prei”, aldus de titel van een chanson van drs. P., die daarmee uiteenlopende groenten op één hoop gooit. Het combineren van groenten en gerechten is evenwel iets wat aanbeveling verdient. De overbekende sperzieboontjes combineren wonderwel in kleur en smaak met de op zich wat sullige koolrabi. De som is veel meer dan de delen, zeker als er ook nog hazelnoten worden toegevoegd. Voor 4-6 personen, afhankelijk van de rest van het menu:

2 koolrabi's

400-500 gram sperziebonen

zout

2 eetlepels hazelnootolie

20 gram boter

vers gemalen peper, nootmuskaat

100 gram gebrande, ongezouten hazelnoten

1 eetlepel olie

Schil de koolrabi's en snijd ze als appels in partjes. Maak de sperziebonen schoon. Kook de groenten, apart of samen, in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de groenten af en meng er de hazelnootolie, de boter, peper en nootmuskaat door. Hak een deel van de noten in grove stukjes en rooster deze in olie in een koekepan lichtbruin. Schep de stukjes noot door de groenten. Serveer er bijvoorbeeld schnitzels bij.

    • Annelène van Eijndhoven