Hockeyers dank zij Bovelander langs het gevreesde Spanje

TERRASSA, 29 JULI. Zonder Floris-Jan Bovelander zou het Nederlandse hockeyteam vermoedelijk niet veel meer zijn dan een modale ploeg. De Amsterdammer maakte gisteren in Terrassa, in het cruciale duel tegen Spanje, alle drie doelpunten van Nederland. Oranje won met 3-2 en staat met Pakistan, dat Nieuw-Zeeland met 1-0 terugwees, met vier punten uit twee ontmoetingen bovenaan in de olympische groep B.

Bovelander scoorde in twee wedstrijden zeven keer, telkens uit strafcorners. De Spanjaarden, van wie elf van de zestien spelers uit het hockeybolwerk Terrassa afkomstig zijn, zijn gebrand op een medaille. Ze waren gewaarschuwd door de show van Bovelander tegen het GOS. “Het gevaar heet Bovelander”, stond er in de Spaanse kranten te lezen. Al in de twaalfde minuut bewees hij met zijn onnavolgbare hoge push op scherp te staan (1-0).

Het is overdreven de belangrijke zege van Oranje alleen op het conto van Bovelander te schrijven. Doelman Frank Leistra voorkwam met enkele bijzonder goede reddingen een paar tegentreffers van de tot wanhoop gedreven Spanjaarden. De mooiste truc haalde Leistra tien seconden voor tijd uit. In een alles-of-niets offensief schoot Ignacio Escude met een verwoestend schot de bal achter Oranje's laatste man, die de kogel gewoon liet gaan. Was er van buiten of binnen de cirkel geschoten? Erbuiten, besliste scheidsrechter Bhullar uit India.

Leistra bleef koelbloedig zijn handen omhoog houden omdat de tijd in de chaos was weggetikt. De Spanjaarden protesteerden heftig, maar vergeefs en enkele spelers raakten slaags met de emotioneel reagerende Diepeveen. Leistra, duim en wijsvinger spreidend: “De bal was er zo'n stukje buiten. Heus. De Spanjaarden gaven het later ook toe. Risico dat ik hem liet gaan? Och, misschien was het linker als ik had geprobeerd te stoppen.”

Alle vijf treffers in het felle duel vielen uit korte hoekslagen. Bovelander beperkte zich tot gave pushes, waar de Spanjaarden het zochten in inventieve varianten. Iglesias maakte in de 21ste minuut 1-1. Toen Usoz tien minuten voor het einde uit de rebound van een strafcorner Spanje van dichtbij aan 2-3 hielp, kwam brak een uitermate spannende slotfase aan.

Intussen klaagt de Nederlandse manager Joost Bellaart in Spanje nog volop. Over de organisatie. Hij is ervan overtuigd dat de Spanjaarden alles in het werk stellen om de omstandigheden voor de eigen hockeyploegen zo gemakkelijk en voor de concurrenten zo moeilijk mogelijk te maken. Er zijn voortdurend problemen met het vervoer, het oefenveld, plaatsen voor de videoman van de hockeyploeg. Chef de mission André Bolhuis heeft er in een overleg van alle chefs de mission zijn beklag over gedaan.

Het GOS, afgelopen zondag kansloos tegen Nederland (2-5), verbaasde met een zege op Maleisië.