Halfjaarwinst Norsk Hydro met 21 pct gedaald

Het Noorse chemie-, energie- en metaalconcern Norsk Hydro heeft in de eerste helft van dit jaar een 21 procent lagere netto winst geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Het resultaat kwam uit op 788 miljoen Noorse kroon ( 223 miljoen gulden), zo heeft de onderneming bekendgemaakt.

Het bedrijfsresultaat van het grootste concern van Noorwegen kwam in de eerste zes maanden uit op 1,85 miljard kroon (531 miljoen gulden). Dat is 1,1 miljard kroon lager dan in het eerste halfjaar in 1991. De omzet bedroeg 31,35 miljard kroon (8,99 miljard gulden) tegen 31,91 miljard kroon vorig jaar.

Het netto resultaat in het tweede kwartaal steeg met bijna 200 miljoen kroon tot 587 miljoen kroon. Norks Hydro, voor 51 procent in handen van de Noorse overheid, verklaarde dat de de winstgroei in april, mei en juni is ontstaan door gunstige valutakoersverschillen, onder meer door de ingezakte dollar. Daarnaast werd winst behaald uit de verkoop van effecten. De winst die Norsk Hydro in de eerste jaarhelft boekte uit hoofde van valutakoersverschillen bedroeg 468 miljoen kroon. In het tweede kwartaal van 1991 was dat nog een verlies van 322 miljoen kroon.